0484 - 61.22.34 / 0486 - 87.53.27 info@anandayoga.be

Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga?

‘Ha’ en ‘tha’ komen uit het Sanskriet en staan voor zon en maan, de archetypische mannelijke en vrouwelijke energieën. Hatha Yoga streeft ernaar om beide energieën in evenwicht te brengen in het lichaam en om zo de ‘mentale wervelingen’ tot stilstand te brengen – zoals Patanjali definieerde in zijn yoga sutras.

Tijdens de Hatha yogalessen sta je gedurende bepaalde tijd in verschillende lichaamshoudingen, ook wel asana’s genoemd. Deze houdingen zorgen ervoor dat het lichaam soepeler wordt, dat de organen gemasseerd worden en dat je je fysiek beter gaat voelen. Maar de asana’s doen ook veel meer dan dat. Elke houding activeert een bepaald energetisch punt in je subtiele lichaam, de zogenaamde chakras. Tijdens de oefeningen leren we de geest te focussen op deze chakras en leren we ervaren wat deze voor je doen. Hatha yoga is dus een proces van bewustwording, van mentale stilte en van fysiek werk. Een uniek concept dat snel resultaat geeft!

Wat is Hatha Yoga?

‘Ha’ en ‘tha’ komen uit het Sanskriet en staan voor zon en maan, de archetypische mannelijke en vrouwelijke energieën. Hatha Yoga streeft ernaar om beide energieën in evenwicht te brengen in het lichaam en om zo de ‘mentale wervelingen’ tot stilstand te brengen – zoals Patanjali definieerde in zijn yoga sutras.

Tijdens de Hatha yogalessen sta je gedurende bepaalde tijd in verschillende lichaamshoudingen, ook wel asana’s genoemd. Deze houdingen zorgen ervoor dat het lichaam soepeler wordt, dat de organen gemasseerd worden en dat je je fysiek beter gaat voelen. Maar de asana’s doen ook veel meer dan dat. Elke houding activeert een bepaald energetisch punt in je subtiele lichaam, de zogenaamde chakras. Tijdens de oefeningen leren we de geest te focussen op deze chakras en leren we ervaren wat deze voor je doen. Hatha yoga is dus een proces van bewustwording, van mentale stilte en van fysiek werk. Een uniek concept dat snel resultaat geeft!

Ons uniek concept

In het Ananda Esoterisch Yogacentrum streven we naar yoga in haar traditionele vorm. Vandaag de dag is yoga vaak ontdaan van haar spiritualiteit en is het synoniem geworden van stretchen, sportbeoefening of wellness. Yoga heeft inderdaad heel wat heilzame effecten op lichaam en geest en dat is puur genieten. Maar, yoga heeft je veel meer te bieden! Voor wie een beetje dieper graaft is het een compleet pad van voortdurende zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling.

De laatste nieuwe trends uit de yogawereld vind je niet in Ananda, wel een authentieke benadering van de eeuwenoude yogaleringen in een Westers jasje, toegankelijk voor iedereen. We bieden een stevige basis aan waarbij zowel lichamelijke oefeningen worden onderwezen, alsook de essentiële en fundamentele principes die achter yoga schuilgaan. Op die manier kun je beter begrijpen hoe en waarom yoga werkt en pas dan kan yoga een waardevol instrument worden om jezelf te veranderen op elk niveau.

Ananda is een yogacentrum dat gebouwd is op het idee van een levensschool, waar de nieuwsgierige yogi steeds bijleert. We begeleiden je doorheen een goed gestructureerd curriculum dat start in september en eindigt in juli.

Wat maakt onze Integrale Esoterische Yogaopleiding zo speciaal?

Deze cursus heeft één doel – jouw persoonlijke transformatie door authentieke yoga.

Wat betekent esoterisch?

Esoterie komt van het Griekse woord esoteros of het ‘verborgene’ en houdt zich bezig met de verborgen, niet waarneembare aspecten van het leven (vb. chakras, energie, hogere bewustzijnsstaten…). Het is spirituele kennis over mensen en kosmos die op een authentieke manier wordt doorgeven van leraar op aspirant. Sommige van onze technieken krijg je enkel mee via initiatie of inwijding, zoals dat ook oorspronkelijk gebeurde.

Wat betekent Ananda?

Ananda is een Sanskriet woord en betekent Allerhoogste geluk, zaligheid. Het verwijst niet naar het plezier verkregen door de zintuigen, maar naar de geestestoestand die je ziel doet uitstijgen boven elke dualiteit. Het wordt beschouwd als de allerhoogste bewustzijnstoestand.

 

Theorie en praktijk

Elke les onderwijzen we zowel theorie als praktijk. Wekelijks ontvang je cursusmateriaal (beschikbaar in het Nederlands of Engels), waardoor je thuis alles rustig kunt nalezen en nog meer details kunt ontdekken. Wij geven je ook heel wat tips en tricks om je eigen yogabeoefening thuis aan te vatten. Dit is echter geen verplichting, ieder beoefent volgens zijn eigen enthousiasme.

De cursus is zo gestructureerd dat elke les voortbouwt op de vorige, waardoor je geleidelijk dieper en dieper in je beoefening gaat.

Eeuwenoude en nieuwe wetenschap

“Yoga behoort niet enkel tot een ver verleden, maar maakt deel uit van het hier en nu!”

Onze yogalessen beroepen zich op eeuwenoude leringen, maar worden waar mogelijk ook wetenschappelijk gestaafd. We verwijzen graag naar onderzoek en bevindingen uit de biologie, psychologie, neurowetenschappen, natuurkunde (mechanica, elektromagnetische, golftheorie) en kwantumfysica.

Experimenteel leren

“1 gram beoefening is meer waard dan 1 ton theorie”

We vragen onze yogastudenten nooit om zomaar te geloven wat we vertellen, maar we moedigen iedereen aan om met open geeft en hart de theorie te benaderen en vervolgens zelf op zoek te gaan naar de resultaten door eigen ervaring.

Sommige effecten zijn meteen duidelijk, terwijl andere effecten even op zich kunnen laten wachten. We verwachten niet dat studenten subtiele fenomenen zoals chakra’s of energieën aanvoelen in hun eerste les. Afhankelijk van hoe gevoelig je bent groeit dit in de tijd.

De belangrijkste factor is of je een verandering in je leven opmerkt als gevolg van je beoefening.

Yoga is universeel
en voor iedereen

Yoga kan worden beoefend door mensen van alle overtuigingen en achtergronden!

Yoga grijpt terug naar de Hindoeïstische principes, maar onderwijst geen religie. Onze cursus is doorspekt met wijsheid uit heel wat tradities: Taoïsme, Kashmir Shaivisme, Soefisme, Christelijke Leer, hedendaagse wetenschap, ….  We richten ons op de onderliggende spirituele principes die alle tradities gemeen hebben – ondanks duidelijke verschillen in hun beoefening. Hierdoor merken studenten die al een bepaald geloof hebben vaak dat de tools en kennis die in onze cursussen worden onderwezen, hen helpen dieper in hun huidige praktijk te gaan.

Onze cursussen hebben iedereen iets te bieden, of je nu in ‘iets’ gelooft of niet.

“Ken jezelf en ken het hele universum”

Al onze activiteiten zijn erop gericht je in contact te brengen met jezelf. Door een diep begrip van onszelf, kunnen we ook het universum om ons heen beter begrijpen. Langzaam begin je dan te beseffen dat we een deeltje zijn van een groter geheel en dat we geen aparte identiteit zijn. Hierdoor groeit het gevoel van harmonie en verantwoordelijkheid.

Meer dan lichamelijke
effecten

Voor elke asana (lichaamshouding) die we je aanleren, geven we zowel de lichamelijke effecten mee, alsook de emotionele, mentale en spirituele effecten. Yoga stretcht het lichaam en je organen, de bloedcirculatie verbetert en spieren worden getraind. Maar yoga doet veel meer dan dit! Je emoties, je gedachten en energieën komen langzaam in harmonie waardoor je andere ervaringen kunt opdoen en andere bewustzijnsstaten kunt bereiken.

In Ananda besteden we vooral veel aandacht aan de subtiele effecten en leren we je er meer voeling mee te krijgen.

Voortdurende
transformatie

Yoga omvat alle aspecten van het leven en is eerder een levenswijze dan een hobby! De effecten van je groeiproces reiken dus heel wijd.

Onze studenten transformeren op tal van manieren – van de manier waarop ze zich verhouden tot hun levensdoel, het eten en entertainment dat ze ‘consumeren’, de manier waarop ze ademen en zitten, of de omgeving die ze om zich heen creëren.

Het bereiken van een verhoogd bewustzijnsveld varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van eigen inzet en werk. Met enthousiasme, openheid en toewijding kunnen we echter vol vertrouwen zeggen dat de transformaties levensveranderend zijn.

Is yoga iets voor mij?

“Lenigheid is geen vereiste voor yoga”

Yoga is voor jou wanneer je ernaar streeft je lichaam weer meer harmonie te geven. Heel wat studenten starten onze cursussen op aanraden van een dokter of omdat ze lichamelijke klachten willen oplossen. Yoga werk inderdaad heilzaam voor het lichaam, mits je het tijd geeft.

Yoga is voor jou wanneer je emotionele balans zoekt in turbulente tijden. De maatschappij waarin we leven bezorgt ons heel wat stress en spanning, de ene kan daar al wat beter mee om dan de andere. Yoga biedt je dankzij de theorie en beoefening een kader aan om alles vanuit een ander perspectief te bekijken. Heel wat mensen die met burn-out, depressie of angstgevoelens kampen, zijn hier op termijn vanaf geraakt.

Yoga is voor jou wanneer je op zoek bent naar de fundamentele en existentiële zaken van het leven. Stel jij jezelf ook deze vragen: Wat is mijn levensdoel? Waar kom ik vandaan? Waar ga ik heen na de dood? Heb ik een ziel? Hoe kan ik me overgeven aan het hogere?… Dan zit je hier op je plaats. We kunnen je geen zwart op wit antwoorden bezorgen, maar we kunnen je wel helpen om de antwoorden diep van binnen te vinden.

 

Praktische details:

 • Het curriculum start in september en eindigt in juli
 • Heb je het begin gemist, dan kan je alsnog instromen en krijg je de mogelijkheid om de gemiste lessen in te halen.
 • Iedereen heeft recht op een gratis proefles.
 • De lessen zijn opbouwend en lopen het hele jaar door, met uitzondering van de schoolvakanties.
 • Tijdens de schoolvakanties bieden we meestal gratis oefenlessen aan die gegeven worden door gevorderde yogi’s.
 • De inschrijving gebeurt in 4 reeksen van telkens 10 lesweken. Stap je in het midden van een reeks in, dan wordt de prijs herrekend. Je bepaalt zelf of je doorgaat naar de volgende reeks of niet.
 • Je kiest 1 vaste lesdag waarvoor je je inschrijft. Die les is er altijd plaats voor jou. Bij voldoende beschikbaarheid aan plaatsen ben je gratis welkom in alle andere eerstejaarslessen.
 • Iedere ingeschreven student ontvang geschreven cursusmateriaal, beschikbaar in het  Nederlands en Engels.
 • Iedereen start in het 1stejaar. Na het doorlopen van het 1ste jaar, ben je welkom in het 2de jaar en zo verder.
 • De lessen beginnen stipt op het aangekondigde tijdstip.
 • Gelieve 10 minuten op voorhand aanwezig te zijn.
 • Kom niet met volle maag naar de les, maar probeer ten laatste 1 uur voor de yoga te eten.
 • Breng je eigen matje mee.
Inschrijven:

€130 per 10 opeenvolgende lesweken

€115 (studenten -26j / 65+j)

Kies je les:

Maandag: 18:00 uur

Woensdag: 9:00 uur

Vrijdag: 19:00 uur

Mail info@anandayoga.be

om de beschikbaarheid van plaats te checken.

De betaaldetails zullen je dan toegestuurd worden. Je bent ingeschreven na ontvangst van betaling.

Een wekelijkse yogatraining

Onze Hatha Yogalessen kan je enkel volgen in reeksen van 10 opeenvolgende weken. We bouwen de lessen immers op volgens een goed gestructureerd curriculum. Op die manier groeit de hele groep doorheen de reeks en blijf je niet eindeloos herhalen. Drop-in lessen zijn niet mogelijk.

Elke les start traditioneel met een korte uiteenzetting waarin de yogadocent uitleg geeft over een spiritueel aspect. Dit kan het voorstellen van een nieuwe oefening zijn met alle effecten op zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Maar ook heel wat andere spirituele thema’s komen hier aan bod. (20 à 30 min.)

Nadien beginnen we aan de eigenlijke yogasessie, die wordt ingeleid door de opwarmingsoefeningen. Daarna volgt een mooie reeks asanas (yogahoudingen) waarbij we telkens de link leggen naar de chakras en het energetisch systeem. Eindigen doen we steeds met een deugddoende begeleide relaxatie.

Voor of na de les bestaat er steeds de mogelijkheid om nog extra vragen te stellen, in groep of persoonlijk.

Eerstkomende activiteiten

ZOMERVAKANTIE – Alle lessen starten vanaf 9 september 2024

Alle lessen starten weer op vanaf maandag 11 september 2023...

Elke donderdag tijdens juli en augustus GRATIS YOGA

Wil je niet wachten tot september om te starten met de yogalessen in Ananda, dan bieden wij tijdens de zomermaanden wekelijks een gratis Hatha yogales...

5 Oct & 26 Oct – Tantra Essentials: core teachings

Join our Esoteric Tantra Yoga, an extensive and in-depth course that gradually takes you deeper into the mysteries of Tantra...

Ananda biedt heel wat activiteiten aan in de weekends. Dit kunnen vrouwencirkels zijn, mannengroepen, detoxworkshops, SOUL evenings, masterclasses, retraites …. en nog zoveel meer.

Wat maakt ons anders dan andere yogacentra?

Bij ons geen korte lessen van een uur! Een beginnersles duurt minimum 1u30min. Vanaf het 2de jaar duren de lessen minimum 1u45, vanaf het 3de jaar 2uur. Deze tijd hebben we nodig om diepgang en kwaliteit te kunnen bieden.
Alle lessen werken opbouwend. We starten in september en leren elke week iets nieuws, zowel theorie als oefeningen. Na een eerste jaar, kan je doorstromen naar een 2de jaar, nadien een 3de jaar, enz.
Onze lessen zijn gebaseerd op de authentieke leringen zoals eeuwen geleden onderwezen. We distantiëren ons van de moderne varianten zoals fitnessyoga e.d., maar grijpen terug naar het traditionele onderricht. Uiteraard aangepast aan onze tijd en maatschappij.
Elke week krijg je een geschreven cursus mee naar huis. Hierin staat samengevat waarover de les ging. Heb je eens een les gemist, dan kan je thuis alles rustig nalezen.
De docenten hebben minstens 10 jaar ervaring met yoga en beschikken over internationale diploma’s. Ze volgen jaarlijks verdere opleidingen, stages en retraites met als doel zich verder te bekwamen in yoga en in hun eigen innerlijke evolutie.

Lessenrooster

Over ons

Prijzen

Al onze lessen worden per serie van 10 opeenvolgende weken betaald en kosten:

€120 voor Hatha
Studenten (-26j) en 65+ betalen: €105 voor Hatha

Contactgegevens

Ananda Yogacentrum

Adres: Kemmelbergstraat 14
2600 Antwerpen / Berchem
Telefoon:
0484 61 22 34 (Winde)
0486 87 53 27 (Nucu)
Email: info@anandayoga.be
Reknr: BE46 0015 9882 5536
BTW: BE0895.458.072