FAQ

ananda-faq

Ik heb al elders yoga gedaan, kan ik in een tweede jaar starten?
Neen. Alle beginners, met of zonder ervaring, starten bij ons in het eerste jaar. Hierin leren we je de volledige basis van de Hatha Yoga volgens de Tantrische principes aan. De focus ligt op de verschillende energieën en chakras. De lessen zijn zo opgebouwd dat ze perfect zijn voor beginners, maar ook diepgang bieden aan de meer gevorderden. Naast de asanas (lichaamshoudingen), krijg je ook diepgaande uitleg over de Yamas&Niyamas, zuiveringstechnieken en concentratietechnieken.
Wat is het verschil tussen Hatha en Tantra Yoga?
De Hatha Yogalessen verlopen volgens de Tantrische Traditie, d.w.z. dat we ons tijdens het oefenen richten op het voelen van de verschillende energieën en chakras. In de Hatha Yogalessen krijg je een basisonderricht dat je in staat stelt om de yoga te begrijpen en correct toe te passen. De focus ligt op de yoga oefeningen zelf.
In de Tantra Yogalessen krijg je intensief onderricht over de energieën en chakras; je bestudeert ze en leert ze te gebruiken in het dagelijks leven. De focus ligt hier op de studie zelf. Oefeningen uit de Hatha Yoga worden hier ook toegepast. In deze lessen is de feedback van iedere deelnemer van groot belang en wekelijkse huiswerkopdrachtjes worden meegegeven. Voor de serieuze aspirant die diep wil gaan!
Moet ik lenig zijn om Yoga te kunnen doen?
Neen. Het belangrijkste bij het doen van een Yogahouding is dat je je kunt concentreren op hoe de energie in de betreffende houding stroomt en welke chakra geactiveerd wordt. Dit leer je door te oefenen. Daarbij word je vanzelf leniger door het doen van Yoga, maar dat is niet het doel op zich.
Past Yoga wel in onze westerse samenleving?
Ja. In onze westerse samenleving waar veel mensen het contact met zichzelf en anderen kwijt zijn is Yoga een wondermiddel. Je leert om subtiele energieën te voelen en jezelf en de wereld op een heel andere manier te ervaren.
Moet ik me afzonderen van de wereld om een goede yogi(ni) te zijn?
Neen, niet in de Yoga zoals wij die geven. Daarin staat juist de integratie van Yoga in je alledaagse leven centraal. Je zult wel merken dat je dagelijkse bezigheden een diepere dimensie krijgen – en daar wordt het leven alleen maar leuker van!
Heeft Yoga iets met religie te maken?
Neen. Voor Yoga hoef je niets te geloven. Het enige wat je nodig hebt is een open en nieuwsgierige houding: ‘Het is even dom om iets zomaar te verwerpen dan het aan te nemen zonder het uit te proberen’.
Kun je Yoga uit een boek leren?
Neen. Yoga kun je alleen leren van iemand die het zelf veel gedaan heeft. Oefening is belangrijker dan theorie. Daarnaast zijn er buitengewoon verwarrende boeken over Yoga op de markt die je eerder een verkeerde dan een goede kant opsturen. Het verkeerd beoefenen van sommige asanas (lichaamshoudingen) kan soms ook schadelijke gevolgen of letsels veroorzaken. Een leraar is dus aangeraden.