12 september – Maandelijkse vrouwencirkel: verbinding&versterking

Wanneer: 12/9, 10/10, 21/11, 12/12
Tijd:  19u-21u30
Waar: Ananda

Prijs: €20/cirkel
Inschrijven: info@anandayoga.be
Docent: Winde&Ruxandra

Wat doen we precies in een vrouwencirkel?

Sinds het begin der tijden komen vrouwen samen in cirkels om ervaringen, verhalen, gedachten, ideeën en gebeden te delen.

Vrouwencirkels bieden een veilige en zachte ruimte voor vrouwen van alle leeftijden en achtergronden om samen te komen en te delen. Kernvoorwaarden zijn dan ook een liefdevolle en respectvolle houding kunnen opbrengen voor elke vrouw.

In elke cirkel werken we rond een specifiek vrouwelijk thema op een veelzijdige manier. Maandelijks zal het thema aangekondigd worden, soms gekozen door intuïtie, soms inspelend op een actuele situatie, of soms ook op suggestie.

In de cirkels gaan we aan de slag met o.a.:

 • moodboards,
 • identificaties a.h.v. beelden,
 • geleide zelftransfiguraties en/of visualisaties,
 • verschillende muziekmeditaties,
 • schrijfopdrachten,
 • videomateriaal,
 • individuele en groepsopdrachten,
 • en heel wat andere technieken.

Is een vrouwencirkel iets voor mij?

Indien één of meerdere zinnetjes je bekend in de oren klinkt, dan is het antwoord op de vraag ‘JA’, jij hoort thuis in een vrouwencirkel!

 • ‘Ik vergelijk mezelf zo vaak met andere vrouwen.’
 • ‘Ik voel me onzeker over mijn lichaam.’
 • ‘Het lijkt erop dat ik mijn droomleven niet kan vervullen.’
 • ‘Ik heb het gevoel dat ik iets mis, maar ik weet niet wat.’
 • ‘Ik ben bang om een grootser leven te leiden, omdat ik het gevoel heb dat ik het niet verdien.’
 • ‘Ik val makkelijk ten prooi aan verslavende gewoontes – zij het in relaties, eetgedrag of andere middelen.’
 • ‘Ik ben een gevoelige en empathische vrouw, maar dit lijkt me eerder een zwakte i.p.v. een kracht te zijn.’
 • ‘Ik uit voortdurend kritiek op andere vrouwen om me heen; luidop of in mijn hoofd.’
 • ‘Ik wil leven vanuit mijn innerlijke wereld, maar weet niet hoe.’
 • ‘Ik wil meer leven vanuit mijn hart i.p.v. uit mijn ambitie.’
 • ‘Ik heb genoeg van oppervlakkigheid.’

Wij vrouwen hebben nooit echt geleerd dat onze kracht ligt in het zich verbinden met elkaar. We zijn allen opgegroeid in een eerder individualistische maatschappij die helaas nog steeds gedomineerd wordt door patriarchale waarden. Deze waarden zijn sterk competitief, concurrerend, rationeel, oplossingsgericht en gebaseerd op logica.

In de vrouwencirkels gaan we samen op ontdekkingstocht naar onze vrouwelijke krachten en waarden en leren we hoe we hiermee opnieuw kunnen verbinden. De vrouwelijke waarden zijn bijvoorbeeld: vertrouwen op emoties en gevoelens, intuïtie, cyclische processen volgen, toelaten en aanvaarden, ‘zijn’ en innerlijke stilte…

Data&thema’s?

12/9: Verbinding en versterking. Hoe verbind ik me sterker met mezelf én met andere vrouwen? Onze verhouding tot andere vrouwen is vaak negatief geladen. We zijn erg kritisch tegenover elkaar, er heerst heel wat wantrouwen en wedijver, een compliment geven voelt soms aan als ‘verlies’ en we voelen ons vaak minder dan de andere. We bekijken samen waar dit gedrag vandaan komt en we proberen verandering op gang te trekken. Spannend!

10/10: Wees je beste vriendin! We weten allemaal hoe vriendschap sluiten met iemand verloopt: je ontdekt wat ze leuk vinden, wat ze niet leuk vinden, hoe ze zich uiten, hoe ze denken en voelen, kortom: je leert vrijwel alles over hen. Onze eigen vriendin worden impliceert een bijzonder goede zelfkennis en dit betekent aanwezigheid, bewustzijn, observatie en eerlijkheid. Het betekent ook dat we onze eigen persoonlijke ruimte en grenzen moeten definiëren en net daar hebben veel vrouwen moeite mee.

Voordat we onze aandacht en energie op anderen richten, moeten we eerst leren om deze op onszelf te richten. Wees je beste vriendin en word zo ook een betere vriendin voor anderen! Met al deze aspecten gaan we samen aan de slag in deze cirkel.

21/11: Vergeving – het pad naar innerlijke harmonie en genezing. De meesten onder ons weten uit eigen ervaring dat het loslaten van dingen en situaties die ons diep gekwetst hebben, helemaal niet gemakkelijk is. Het is een enorme stap voorwaarts wanneer je inziet dat vergeving bijna niets te maken heeft met diegene die ons pijn gedaan heeft. Vergeving (inclusief zelfvergeving) zijn we onszelf verschuldigd en is een noodzakelijk iets willen we onze gezondheid, vrede, sereniteit en levensvreugde behouden of herwinnen.

Er zijn veel manieren om dit te leren, we moeten gewoon kiezen wat best bij ons past en er gewoon voor gaan! Let’s do it together!

12/12: thema volgt

Prijs?

Je betaalt €20 per cirkel.

Vrouwen die gelijktijdig de reeks vrouwencirkels ‘De vrouwelijke archetypes’ volgen, betalen slechts €5.

Inschrijven?

Stuur een mail om je aan te melden en de praktische details te kennen van wat je moet meebrengen per cirkel: info@anandayoga.be